10-14 onderwijs

Het groeiende 10-14 onderwijs in Nederland kent zijn uitdagingen. De leerlingen zitten zowel in het PO als het VO, op de meeste 10-14 scholen is er een 7/8-groep en een klas 1/2. Een deel van de dag werken de leerlingen echter gezamenlijk, door de ‘grens’ heen, aan hun opdrachten. Die ‘grens’ is er toch wel degelijk: PO en VO zijn wettelijk gescheiden. Slimme Teksten zijn goed bruikbaar op een 10-14 school, maar hoe? Op dit nieuwe onderdeel van de site plaats ik teksten voor 10-14 scholen. Ik heb daarvoor bestaande teksten aangepast, zodat er twee versies van zijn: eentje voor PO 7/8 en eentje voor VO 1/2. De twee teksten hebben telkens hetzelfde onderwerp, maar zijn gedifferentieerd in moeilijkheidsgraad. In veel gevallen zijn ook de opdrachten aangepast (of verwijderd). Ben je bezig met één onderwerp, maar zou je tekst in twee niveaus willen aanbieden, dan is dit wellicht een optie.

Uiteraard moet één en ander nog groeien. Ik heb nu in totaal zeven teksten geschikt gemaakt voor deze manier van werken. Ik heb ze ingedeeld naar een soort thema’s of projecten, voor het gemak. In ‘Aarde’ vind je nu twee niveaus van een tekst over plastic afval, in ‘Mensen’ vind je twee niveaus van een tekst over vluchtelingen en twee niveaus van eentje over de Grondwet. In ‘Toen en nu’ vind je twee versies van een tekst over de VOC en twee over de slavenopstand op Curaçao en de leider Tula. In ‘Vooruitgang‘ vind je teksten over wetenschap; daar staan nu twee versies van een tekst over het heelal. Vooral de versies voor VO 1/2 wijken af van de oorspronkelijke tekst.

Uiteraard staat het iedere 10-14 school vrij om ook andere Slimme Teksten aan te vragen. En basisscholen of VO-scholen die teksten in twee niveaus willen aanbieden, vinden hier misschien ook wat ze nodig hebben. Nieuwe plaatsingen in het 10-14 deel van de site worden aangekondigd op de gebruikelijke manier: via deze site en via de FB-pagina.